söndag 8 februari 2009


För ett par veckor sen så råkade jag passera Sergels Torg under en pågående demonstration mot Israels bombningar av Gaza. Orkade inte riktigt ge mig in i trängseln och fotografera utan gick runt i utkanten och tog lite bilder utan något större engagemang. Plötsligt står han där...Dialogpolisen..! Smaka på den..DIALOGPOLISEN.. Jag kom osökt att tänka på den gamla Monty Python-sketchen om Bicycle Repairman. Ni vet han som så fort någon var i trubbel förvandlades från grå tjänsteman till "Bicyclerepairman" och gnisslade iväg på sin gamla Monark för att ställa allt tillrätta.
Stockholmspolisen har alltså en snubbe som har till uppgift att prata med folk... Vad gör de andra? Och finns det monologpoliser..? Batongpoliser..? Konfrontationspoliser kanske?

Och de här killarna i Malmö, de som med sin bildning och sin intelligens är så fina representanter för ordningsmakten, pågarna som förenar snille och smak, vad står det på deras västar? Har de också en Dialogpolis?
Undrar hur snacket går där i piketen.. "vad säger ni, ska vi ta på oss västen och gå ut och snacka med honom eller ska vi bara kastrera den jäveln direkt.."

För många år sedan hade jag oturen att under en kort period ha en polis i bekantskapskretsen.
Han vädrade gärna sina rasistiska åsikter, pratade om vad man borde göra med alla "blattar" och allt löst folk som inte var blonda och fina riktiga svenskar som han var.
Ingenting har alltså förändrats på 25 år... om nu någon var naiv nog att tro det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar